Det förslag till Skuggutredningen som jag, efter en idé av mig, Olle och Anna, förfärdigat för UngaTurs räkning, går under det klatschiga namnet Kulturlumpen. Tidigare under hösten, men framför allt idag, har det, inledningsvis till vår förtjusning, uppmärksammats i media på olika sätt. Titta i dagens Svenska Dagbladet och morgonens sändning av tv4:s morgonsoffa. Men döm om vårt förtret när förslaget avskrivs med argumentet "vi håller ju på att ta bort värnplikten nu, det är ju så tråkigt med tvång. Men för tio år sedan hade det varit ett kul förslag". Ja, Madeleine Sjöstedt och Lena Adelsson Liljeroth, precis så är det. Vi, åttiotalister på en ung, fri teatergrupp i förorten, vill självklart tvinga folk att göra Kulturlumpen, och har inte alls för avsikt att det skulle vara en valfrihet. Vi är ju kommunister och tror inte på någon fri vilja eller fria val.
Här är förslaget Kulturlumpen i sin helhet:
UngaTurs officiella förslag till Skuggutredningen 2008
Kulturlumpen – Alla vinner
Kulturen är en sektor som aldrig kommer att bli lönsam – i pengar räknat. Däremot erbjuder litteraturen, scenkonsten, bildkonsten och musiken unika möjligheter att låta människor mötas på lika villkor. Mötas för att utbyta erfarenheter, förenas, bryta upp, debattera, ändra sig och manifestera sig själva som individer, som grupper och som självklara delar av vårt samhälle. Därför måste kulturen betraktas som ovärderlig ur demokratihänseende.
Men kultur är dyrt. Den kräver inte sällan stort utrymme, dyr teknik, lång tid och många människor – och det ska den få göra, oavsett hur bred eller smal den är. Företagssponsring är välkommen här, men den kan aldrig bli tillräcklig; kulturen lyder inte, och ska inte lyda, under marknadens principer. Därför måste samhället gemensamt ta ansvar för kulturens överlevnad och utveckling. Offentligt stöd är en nödvändig förutsättning för det fria kulturlivet - men det räcker inte.
Vi föreslår att Kulturlumpen läggs till som valmöjlighet bland värnpliktens civilpliktsutbildningar. Att låta unga personer, män som kvinnor, under värnpliktens elva månader istället ta del i arbetet på en teater, en dansscen, ett museum, ett galleri, ett bibliotek eller ett konserthus tror vi skulle skapa ansvarstagande, engagerade, reflekterande och inspirerade medborgare med en utvecklad förståelse för andra människor och för begrepp som demokrati och empati.
Vi tror dessutom att Kulturlumpen för dagens unga, som under ett knappt år efter gymnasiet vill utvecklas till vuxna, skulle framstå som ett mer attraktivt alternativ än traditionell vapentjänst. Försvaret är under nedrustning och angår allt färre, medan kulturen i vår effektiviserade, färdigtuggade tid framstår som ett allt viktigare forum för eftertanke, för intellektuellt och känslomässigt utbyte bortom konsumtionsbudskapen.
Den finska civiltjänsten fungerar redan på detta sätt. Där finansieras statligt den värnpliktiges praktik på den offentliga arbetsplats han eller hon väljer; ett sjukhus, en skola, ett ålderdomshem – eller ett museum eller en teater. Med en eller ett par kulturlumpare som bonusresurser på kulturarbetsplatser också i Sverige skulle teatern, galleriet eller konsertlokalen bli en snabbare, smartare och roligare plats för kultur - utan att stjäla arbetstillfällen från utbildad personal och samtidigt som unga, engagerade människor lär sig något.
Kort sagt: Om Kulturlumpen blir verklighet får fler unga möjlighet att lära och utvecklas inom de humanistiska och demokratiska idealen, kultursektorn får massor av gratis arbetskraft och samhället får mer kultur för mindre pengar. Alla vinner.
UngaTur
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar